Energetisch werk

Bij energie denken we o.a. aan kracht en beweging en wellicht warmte. Als je je dan een beekje voorstelt dat rustig stroomt, dan zie je een constante beweging, een rustig stuwende kracht die ervoor zorgt dat het beekje in beweging blijft, waardoor het water fris en helder is, goed om te drinken.
Als deze beweging vermindert, doordat een bever fijn wat bomen heeft omgeknaagd, dan heeft de vallei verderop nauwelijks vers water meer, waardoor planten verdrogen, dieren geen eten en drinken meer hebben, enz. Doorgaans geen gewenste situatie.

Zo kan je ook naar de energie in het lichaam van je dier (of jezelf) kijken. Zolang die energie lekker stroomt, is er evenwicht en zijn mens en dier gezond. Maar als de energie door lichamelijke of emotionele omstandigheden niet meer lekker stroomt, ontstaat er een disbalans en als deze niet snel genoeg wordt hersteld, wordt het lichaam ziek. Dan is het dus de hoogste tijd om daar iets aan te doen.

Ik doe dit o.a. met behulp van wat ik “energetisch werk” noem. Energetisch werk bestaat voor mij uit een combinatie van:

 • magnetiseren
 • chakratherapie
 • acupressuur
 • TTouch
 • Tequila onder behandeling

  Magnetiseren

  Als een dier om welke reden ook ziek wordt, betekent dit dat er een disbalans in zijn lichaam is. De energie stroomt niet zoals het eigenlijk zou moeten. Bij het magnetiseren wordt een disbalans in het lichaam opgeheven door het geven van positieve energie en het wegnemen van negatieve energie. De blokkades in de energiestromen worden opgeheven, het lichaam komt weer in balans en de klachten verdwijnen. Dit doorgeven of wegnemen van energie gebeurt door middel van de handen. Als je nu aan handoplegging moet denken, zit je een aardig eind in de goede richting.

  Dieren komen vaak zelf om een behandeling vragen, voelen aan dat het goed voor hen is en brengen vaak zelf al het te behandelen deel van hun lichaam naar de handen. Zo prettig vinden ze het! En dat is dus het fijne van werken met dieren: ze laten dingen gewoon gebeuren, ze gaan niet eerst bedenken of zoiets als magnetiseren wel kan, hoe dat dan werkt, enz. Het werkt en dat is voor hen het belangrijkste.

  Ze geven ook aan wanneer het teveel of genoeg is. Zo heeft Tequila eens een rare beweging met zijn staart gemaakt, waardoor deze gekneusd is en er een verdikking ontstond. Ik mocht wel òm de bewuste plek werken, maar niet op de plek zelf. De stuwing kon door de verdikking niet weg en het spreekt voor zich dat dit door hem als zeer onaangenaam werd ervaren. Hij liep dus gewoon weg.

  Chakratherapie

  Net als mensen hebben ook dieren chakra’s. Chakra’s zijn energiecentra die verdeeld over het lichaam aanwezig zijn. Elk centrum staat voor een bepaalde ontwikkeling in het leven. Met behulp van magnetiseren/chakratherapie kunnen heel specifieke zaken worden aangepakt. Ik zal aan de hand van het volgende voorbeeld proberen uit te leggen wat daarmee wordt bedoeld.

  Vanaf het moment dat een pup “in de maak is” tot de eerste paar levensmaanden, wordt de basis van zijn bestaan gelegd, de fundering. We spreken dan over de vorming van het eerste chakra. Stel dat je je pup bij een broodfokker vandaan haalt (naar voorbeeld, maar waarschijnlijk wel duidelijk). Totdat de pup bij jou komt, heeft hij te weinig voer gehad, is hij niet gesocialiseerd en zijn er waarschijnlijk nog veel meer misstanden te noemen. Het gevolg is dat er geen goede, gezonde basis is gelegd en dat je pup niet het blije, vrije, ontvankelijke dier zal zijn, die hij hoort (verdient) te zijn. Dit zal de rest van zijn leven een -grote- rol blijven spelen. Zo zal hij bijvoorbeeld heel agressief kunnen doen als je in de buurt van zijn etensbak komt of zal hij doodsbang zijn voor vreemden, hoe groot of klein en lief ze ook kunnen zijn. Zijn eerste of basis chakra functioneert niet goed, is uit balans. Door o.a. (!) dit centrum te behandelen, zal zijn gedrag kunnen veranderen. Of het met de pup uit het voorbeeld weer helemaal in orde gaat komen, is nog maar de vraag, maar de klachten zullen met de juiste combinatie aan therapieën zeker verminderen.

  Even voor de duidelijkheid: bovenstaande is een heel simpele uitleg van de werking van de chakra’s.

  Acupressuur

  Acus = top, naald of punt; premere, pressum = drukken; Acupressuur = punt-drukken oftewel: drukpuntmassage.

  Even “wetenschappelijk”: Meridianen worden uitgelegd als symmetrische, energetische banen die de acupunctuurpunten en organen verbinden. Via de meridianen en acupunctuurpunten wordt gecommuniceerd tussen verschillende delen (ook organen) van het lichaam.

  Anders gezegd: Meridianen zijn de kanalen in je lichaam waardoor je energie stroomt. Als de energie niet meer vrij kan stromen doordat er een blokkade is, word je ziek. Door op bepaalde punten langs deze meridianen druk uit te oefenen, kan de blokkade weer worden opgeheven.

  De acupressuurbehandeling lijkt op die van de chakratherapie, het gaat immers ook om het behandelen van bepaalde belangrijke centra in het lichaam. Het grote verschil zit ‘m in het feit dat bij acupressuur er met de vingers of de handpalm direct druk op het lichaam wordt uitgeoefend, daar waar bij de chakratherapie er doorgaans geen direct lichamelijk contact is.

  TTouch

  Eigenlijk is TTouch slechts een onderdeel van het geheel dat TTEAM (“Tellington Touch Equine Awareness Method”) heet.

  TTEAM is een methode die door Linda Tellington-Jones voor paarden werd ontwikkeld. Een speciale manier van aanraken zorgt ervoor dat de dieren een ander bewustzijn krijgen, waardoor ze anders met situaties kunnen omgaan en in staat zijn om beter te leren. Hoewel in eerste instantie gericht op het paard, is in de praktijk gebleken dat TTEAM ook heel goed toepasbaar is op andere dieren, zoals honden en katten.

  TTouch bij Pepper

  Door de speciale manier van aanraken worden de functie en levenskracht van cellen geactiveerd en worden onbenutte zenuwbanen tot werking aangezet. Uit onderzoek is gebleken dat door met name de cirkelvormige bewegingen de vier verschillende hersengolven geactiveerd worden. Dit komt overeen met de ideale leertoestand. Eigenlijk een vorm van Silva Ultramind voor dieren.

  De methode bestaat uit twee delen:

  1. de TTouches, waardoor dieren zich kunnen ontspannen, dieren kunnen kalmeren, pijn verlicht kan worden, en waarmee soms zelfs agressie of angst kan worden verminderd;
  2. de grondoefeningen, die tot doel hebben de coördinatie en balans van een dier te verbeteren.
  In het kader van het energetische werk, werk ik met de TTouches, niet met de grondoefeningen.

  Uit de praktijk

  Tijdens de workshop die ik bij Nelleke Deen volgde, had één van de aanwezige paarden koliek. Het was voor het paard natuurlijk geen pretje, het arme dier had echt een vreselijk opgezwollen buik en veel pijn. Voor ons was het echter een geweldige kans om de resultaten van TTouches in de praktijk te kunnen meemaken. Nelleke ging aan de slag en al na een aantal minuten zagen we het paard langzaam aan, meer en meer ontspannen en nog wat later kon het mesten en was de koliekaanval onder controle! Er hoefde geen dierenarts aan te pas te komen en er hoefde ook niets te worden ingebracht, geslikt of wat dan ook. Meer motivatie hadden we die dag niet nodig.


  <-- Vorige     Volgende -->